Thursday, November 10, 2011

sekejap je kan masa berlalu..


selamat petang dan salam sejahtera..

terkenang zaman kanak-kanak, bila lihat pics kat atas ni..huhu.. "sekejap je kan masa berlalu" ungkapan yang selalu kedengaran dibibir kebanyakan orang... tak terkecuali aku. terkenang dulu.. masa mula2 masuk belajar di tahun 1, sekolah rendah.. boleh kata pakaian semua nak baru, alat tulis dan segala keperluan ke sekolah..hehe.. pergi sekolah, balek sekolah sama je, zaman tu fikir nak main... pergi sekolah pon, bukan belajar sgt, dapat jumpe kawan..seronok nak main, hehe..nakal kan~itulah, kisah zaman aku kekanak dulu kan.. tup2 masuk pula tahun 2, 3.. hinggalah, menduduki UPSR tahun 5..

Melangkah ke alam remaja, masuk sekolah Menengah pula... aku dulu belajar 2 aliran.. first masa belajar form 1 di sekolah menengah biasa, sudah ditakdirkan, tidak terlalu lama di sekolah menengah tu, masuk bulan kedua.. aku pindah sekolah, belajar ke sekolah menengah agama.. ambil aliran agama.. (eh..tak sangka kan, ntah macam mana boleh minat), masih terimbau hari-hariku ke sekolah itu berbasikal je.. zaman sekarang dah tak jumpa kot nak naik basikal, if ada pon.. mybe jumlahnya trlalu sedikit kot.. melainkan, by motorsikal, kereta dan sebagainya...
dan kekal aku di sekolah men. itu sampailah aku from 5, ambil SPM disitu... aku msih ingt, dulu2 ada orang kata "sek.men. agama ni tak kemana pon?, paling command, jadi ustaz or keje mengajar.." kenapa? kolot sangat ke jadi ustaz or guru? tapi, aku tak hiraukan pon semua tohmahan itu..(~eceh) xpelah, kalau itu takdirnya.. "tuhan tu maha kaya, dia sebaik perancangan manusia.." aku masih pegang kata-kata mak abahku, that why sebab keluargaku hantar ke sekolah agama, ada manfaatnya.. dan aku tahu sekarang.. why.


ada juga ingat kata-kata ust aku time tu "kamu semua belajar di sini.. kerana kamu adalah orang yang dipilih Allah..", (mase tu tak terfikir pon kenapa) mungkin sbb tu aku kuat untuk belajar disitu... Sek. Men. Agama ni actly lebih kepada aliran arab, if korang tak tahu... Alhamdulillah, dalam susah dan senang itu, aku dapat tempuh belajar di situ.. sebenarnya tak susah mana, seperti yg orang lain sangka... | cuma mahu atau tidak je.. | memang besar cabaran disekolah tu, kalau siapa yang pernah alaminya like me.. dia tahu jawapanya.. | tohmahan, dan cabaran itulah..yg mendewasakan aku... emm, nak kata aku ni seorang pelajar yg excellent, tidak pon, aku akui aku pelajar di peringkat yang sederhana atau istilah lain (cukup makan) huhu. belajar pon, setakat cukup makan.. prestasi dlm kls bisa2 aje.. tapi, ok la kptsn agk memberansangkan.. hehe, tak sangka kan aku. last2 aku belajar sampai ke peringkat STAM. eh STAM, tau tak? ..same like STPM too, bezanya STAM aliran agama.. (if yg tak tahu). ia boleh melayakkan lompat ke peringkat ijazah.


yup... Alhamdulillah, itulah namanya takdir DIA, dan aku yakin tentang hikmahNya. aku dapat melanjutkan seterusnya ke peringkat ijazah...dalam bidang "Quran dengan Multimedia", match wit aliran agama.. haa.. kan, meluas bidang agama tu.. siapa saja mampu melanjutkan pelajaran ke IPT. aku pon mampu belajar dalam jurusan Multimedia, banyak cabang kerjaya disitu.. tak seperti yang berkata-kata "jadi cikgu je". Alhamdulillah, dan akhirnya aku bakal bergelar graduan tidak lama lagi, (konvo on 3 dis 2011 ni, "insya Allah")..
~memang benarkan kejayaan tidak datang bergolek, tanpa usaha yang kuat dari diri sendiri...

yup! "sekejap je kan masa berlalu..." dah besar dah aku ni.. tidak lama lagi akan ke alam kerjaya...(tak sambung belajar lagi? i.allah, bila perlu..) lps ni.. cabaran alam kerjaya ini lebih besar akan aku hadapi... like pengalaman jadi guru sementara dulu tu.. huhu. ~percaya atau tidak diriku... aku sekarang sudah meningkat dewasa...eh.. eh.. ingtkan kecik lagi kan... ~hurm....itulah, sedikit sebanyak kisah kehidupanku... yg boleh dikongsi bersama.. mungkin, cerita korang lebih best dari aku kot, pe pon..hope u all enjoy dgn ceritera aku ini ek.. ^^). eh bila plak nak kawin? ops! tunggu sampai seru kot..~ngee.. :p


p/s : aku bersyukur dgn apa yang aku ada..

4 comments:

  1. conrate! memang cepat masa berlalu..means ianya hampir juga kita kepada hari akhirat..:)

    ReplyDelete
  2. farra : thanks~ yup..itulah kehidupan alam dunia yg bakal kita diami utk alam akhirat pula.. ^^)

    ReplyDelete
  3. farhana - kan~~ hehe.. thanks gak...

    ReplyDelete

Followers