Sunday, December 11, 2011

kan indah tu~


salam sejahtera dan selamat malam..

orait2, bagaimana keadaan anda ketika ini? adakah anda kecewa.. tak bermaya.. bosan..?
ahaks~ da mcm sms berantai jek yg tulis cmtu kan.. pstu sila taip "bla..bla..bla.. dan hantakn ke.. 838333" tekan2 tak dapat...~wehee..

ok lah.. xpe, kita hilangkan mud bosan tu jap.. lepaskan rasa tension.. yup~ kita mudah rasa kecewa bukan?.. actly, kita kena ingat, jgn lupa dgn asal usul kita sendiri..? tahu bagaimana nak ceria??

Islam itu kan indah.. ada cara untuk membahagiakan diri, menjadi ceria.. sbb islam cara hidup kita.. kita tahu, tapi kita jarang buat, betul tak..? nasihat untuk diri sndiri juga la ni.. xpe, sme2 ek..

ya... aku, kamu, dan engkau.. pastinya inginkan bahagia? follow la ia.. jalan "islam".. pasti aku & kamu selamat.. orait2, sedikit tips yg boleh membantu, mungkin ramai yg dah bace kot.. just nk kongsi je..^^)

1. jika kita marah - TOPUP wuduk untuk menyejukkan jiwa.
2. jika kita bingung - KLIK doa agar tenag hati.
3. Jika kita dipuji - RELOAD syukur supaya tidak alpa.
4. Jika kita gagal - DOWNLOAD usaha untuk memberi semangat.
5. Jika kita kecewa - RESTART tenaga agar sentiasa sedar.
6. Jika kita bersedih - SELECT ibu bapa, sahabat untuk meluahkan perasaan.
7. Jika kita rasa berdosa - UNDO perangai itu dan solat taubat.
8. Jika kita berdendam - DELETE buruk sangka supaya bersih hati.
9. Jika kita berbohong - BACKSPACE kata-kata untuk memperbetulkan keadaan.
10. Jika kita buat maksiat - REGISTER SOFTWARE sikap baru dan taubat nasuha.


mudah tak? haaa.. kan indah tu Islam..bila kita kembali pada Dia..
pasti sentiasa rasa bahagia kan..^^) huhu..


Drpd. Abu Umamah al-bahili r.a, Nabi SAW bersabda yang bermaksud :
"sesiapa bersukacita dengan kebaikannya dan berdukacita dengan keburukannya,
ia adalah Mukmin.." | Riwayat Ahmad dan al-Hakim.


Renungan buat diri yg mudah lupa~selamat mencuba!


sumber : Gen-Q edisi 04.

No comments:

Post a Comment

Followers