Thursday, January 20, 2011

mau! Mee kolok....

hmm...sape taw mee kolok? huhu..ofkos la taw kn.. recipe mee dri bumi knyalang tu.. | penh mkn stu ketika dlu, time smbutn taon baru, ank2 sarawak mse tu aku joinla fren aku, nk negok gak kn cmne budaya msyrkt srwk.. huhu best gak time tu..mse tu la dpt mamam mee kolok..tpi dpt mkn siket jep..coz mse tu da abes..ramei sgt owgnye, hehe..^^ | erk..kat sni x taw lak kat ne kedai yg best jual mee kolok tu? tp, x dpt bli try buat pn ok la kn.. | x pn skurgnye taw2 nk wat jadila...~la..la..la.. ^^
jom view bhn2 & cara membuatnye...

BAHAN-BAHAN

1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee)
3 ulas bawang putih (mayang)
2 sudu besar minyak
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
4 helai daun sawi (potong 1 inci)
1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi)
3 cawan air rebusan daging/ ayam
1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus)
Garam , gula, lada sulah dan ajinomoto secukup rasa
HIASAN - Daun bawang dan bawang goreng secukupnya

CARA PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak.Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan bawang besar.Kacau seketika hingga layu.Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap cair dan air rebusan daging/ayam.

  2. Masukkan mee.Biarkan sedikit lembut.Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.Kacau seketika.Masukkan sawi, daging/ayam rebus (yang telah dipotong nipis).Masak hingga mee lembut sedikit dan sawi layu.
  3. Angkat dan hidang segera.Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. Tambahkan lada sulah jika suka.

    Cadangan hidangan : 1 orang

sumber : iluv.islam

4 comments:

  1. pndai nye kamu masak..hehe..nmpak sedap je..utk niesz ade?ehe..

    ReplyDelete
  2. hehe..bole la..kot sket2..asal ade bhn2nye..jdi aje.. huhu...^^

    ReplyDelete
  3. wah, nampak sedap. nway akak penah try makan laksa sarawak. tp mi kolok xpenah lg. tp laksa sarawak mmg the best la! kalah laksa johor. huhuhu..

    ReplyDelete


Photobucket

Followers