Monday, November 7, 2011

Lombu dan Aidiladha...


selamat petang dan salam sejahtera..

menjadi kebiasaan, apabila menjelang hari raya haji atau hari raya aidiladha, sudah pasti akan dikaitkan dengan lombu.. & juga binatang ternakan korban lain, seperti kambing, unta, kibas except ayam ia tak dikira binatang korban eh.. hehe. cerita pasal lombu..? huhu tak mau lah cerita kisah pasal lembu, kelakar pon ade.. ada yang larinye, meronta nye.. tendang orang pon ade..eh..eh..macam2 kot.. ble dah dok ramai2 ngn abg2, pokcik2.. kat tempat rewang tadi ditaman saya tu, mcm2 cerita kedengaran.. haha.. tak apalah kan, tulah..berjasanya lombu2 ni kepada manusia.. dapat manfaat darinye..

namun, aktiviti qorban ini bukanlah just suka-suka kan, atau nak dibanga2.. tapi merupakan ibadah yang agung dan dituntut.. & melakukan ibadah haji (bagi yang mampu) sebagai pengabdian kita sbgai hambanya, menghayati dan mengingati pengorbanan nabi Allah ibrahim dan keluarganya. kelebihan orang yang menguruskan ibadah qorban ini.. sudah tentu besar pahalanya.. malah, binatang yang diqurbankan itu, menjadi tunggangan kita diakhirat nanti.. siapa yang tak nak kan...? nak cari pahala.. tak susah, mahu dan tidak je..yg penting dilakukan dengan ikhlas semata2 krn-Nya..

orait2..harini nak cerita pasal gi rewang..
huh~ ..agak penat gak tadi tarik lembu, tolak lembu.. haha, mcm tak caye je kan..
habesnye koto2 selua ku...hihi, bese la kan.. pastu tolg rewang menyiang daging...then timbang2 utk diagihkan, pe pon harini rase sironok, coz pengalaman seumpama ni jarang dapat kan, specially time raya qurban je ada.. yelah, nak tungu lain2 hari..mybe bukan keje as tukang pemotong daging..ye dak? alhmdulillah, dapat merasa nikmat daging2 korban.. if nak dibandingkan negara2 yang miskin.. mybe diorg pon tak semewah kita...
dapat le tumpang semangkuk... orang yg rajin, dapat le habuannye..

orait2, tdi sempt gak aku rakam & snap beberapa pic di saat2
sembelihan tu berlaku..~huhuua.. moh2 kita negok...






p/s : bnyk dpt tulang kurban tdi | malam ni boleh buat sop gear box...heheh..

No comments:

Post a Comment

Followers