Wednesday, November 23, 2011

aku gi Audition DJ..eh.?

Salam Sejahtera & Salam Ceria guys.. ^^)
yup~ harini hari rabu kan, tpt kol 9 pgi tdi i have one audition..
at Jalan Duta...KL, huhu.. ce teka? ce teka? audition ape? haha..



ok2.. sepanjang perjalanan tu an..haha..nerves kot aku...adoii,
bukan ape kan.. tak pernah2 kot audition2 ni.. blh kata 1st time gak ah..
sebelum ni audition mende len2 jek...oh hoo..ade ke?

sesampai je kat sana... sunyi jek, nsb bek dtg ngn sepupu..ade gak teman.. thanks muiz.. hehe..
msuk kompleks je..tertanya2.."eh betul tak arini auditionnya..yup 23 nov harini kan..,awat aku sorang je baru sampai"...erkk, org first rupenya sampei time tu.. xpe2, bio cepat asalkan tak lmbat.. eh, boleh? jalan2 sekitar kompleks tu.. then nmpk luar hall..dah disediakan tempat duduk utk peserta and kat counter pon ade tulis "Audition Penerbit Radio"..erm.. ye la tu harini, emang tak salah lagi :p

pastu, beberapa minit lps tu..dtg ah sorang, dua orang, tiga orang dan orang2 pon dtg... eh..
terus jek, makin rase nerves kan..aku wat2 je relax...haha, bukan nak kena rotan pon ngn cikgu besow, nak nerves2 segala kan~.. pstu bual2 jap ngn candidate yg attend joint audition tu.. bla..bla..~lalalaa..

ok2.. dekat belas2 minit lepas tu pulak.. emm.. korg kira la sendiri, brp minit yg tadi..hehe
then, juri untuk audition dah datang, makin2 la neves kan...wuhuu cool & chill je..hahah.
pstu kitorang dibreif jap pasal audition harini dengan juri tu.. tahu tak ape?

oke..meh nak cite...haha.
seriusly tak tau pon audition harini nak test be a penyampai radio...like DJ lah.. ~err.
masa mohon jawatan tu, seingat saya just tulis "untuk pegawai penerbitan radio, mengurus dan mengendalikan jadual program harian radio, mengoperasi sistem komputer dan len2 lagi.."
yup...rse sesuailah dgn bidang aku kan.. if dapat kerja at office bhgian komputer and yg relate like this.. ok je~ sekali lain jek audition tu.. patut la tertanya2 gak..nape audition bukan interview..

tup2..mse breifing juri tu cakap mcm ni, "harini ada 3 test untuk suara.. fist ujian suara pembaca berita, in malay, english and arabic... second mewatakkan lakonan suara dalam radio.. third, create 1 scrip sndiri untuk voice of DJ, moderator or temubual radio.. yg ke-4 mybe akan di suruh baca satu ayat skrip utk voice record or jadi pengulas kajicuaca.." lps dengar je ujian ujibakat tu mcm tu.. er.. sentap gak ah.. tak de pon prepair testing utk sore kot...tapi takpelah, kebetulan ade gak before nk gi audition harini, dah testing2 baca surat khabar laju2...hoho..mcm tetaw jek..

maka, berlansunglah ujibakat itu, seperti yang tertakluk pada terma dan syaratnye... eh~
aku candidate ke-4 mase tu...haha, naseb bek bkn first...then sampai le giliran aku... huh~ aku melangkah masuk pintu operation room tu dgn langkah yg jitu dan tenang.. sambil mulutku terkumat-kamit membaca surah2 lazim, hope dipermudahkan ketika bercakap..

masuk je, aku berdepan dgn 4 juri disitu..huhu, sambil tu aku mengucap salam sejahtera kat mereka.. & juri persilakan aku duduk.. emm..& menerangkan apa yang perlu aku buat untuk task audition tu... terdpt scrip dalam file dihadapan aku..utk test suara tu...~cehh..
mse tu ade mic.. aku siap on switch mic tu..haha, padahal juri tu tak mintak buat demikian kot..

& aku mulakan task bacaan berita Bahasa melayu, english & last bahasa arab.. haha, yang part speak arab ~erk..terketar2 & agak merepek aku membacanye disitu ye..haha... wat je selamber time tu.. hihi..

pastu task ke-2 aku disuruh lakonkan watak dalam scrip tu.. "watak seorang ustaz, watak ayah sedang marahkan anak, watak pelanggan di kedai mamak & watak menasihati kawan" ermm..
abes semua aku watakkan mcm2 gaya...haha, ngn nada & antinosi suara2 like watak dlm scrip diminta...ngee...
berjaya task ke-2..

task ke-3, seperti yg disuruh, jika ditugaskan utk mengendalikan konti, makan kena buatlah scrip sndiri... then aku bawalah scrip tadi yg dicreate mse kat luar hall... haha, cakap je ntah merepek kot..tak tau la aku DJ ke hape..da mcm baca khutbah pon ye...adoii... haha, emang kelakaw time tu.. last2 juri tu soh aku skip, mybe da agak melalut aku cakap.. so dia soh singkatkan masa utk last part...dan aku akhirkan teks DJ tu lbh kurang mcm ni.. "ok, terima kasih buat anda yang setia bersama kami di ruang udara ini, bertemankan saya selama 2 jam.. moga anda terhibur dgn apa yang telah saya sajikan...sekian~" huh... lbh kurang mcm tu lah dialog aku...haha..nk tergelak pon ada dah mase tu...

lepas je pada tu..huh lega giler... da mcm exam MUET lak aku rasa time tu...adeh..
sblm nak keluar tu, juri tu pon cakaplah.. "i.allah, sekiranya anda terpilih, kami akan hubungi anda dlm masa terdekat ni... ok, terima kasih" aku pon bingkas bangun dari trmpat duduk dan memberi salam kat mereka as tanda hormat sebelum melangkah keluar..hehe.. cara je kan~

haha..yup, itulah sedikit sebanyak cerita aku harini, untuk audition yg tak dijangka jadi DJ tu..hehe.. pe pon..if ade rezki aku kat situ, dapat le kan...tak berharap sangat..sekarang ni kerja jangan nak memilih sangat, walupon da agak lari dari bidang kita...yeahh! motivasi utk diri sendiri.. semangat2... lps ni try apply kerje lain lagi.. orait2 doa2 kan la ye.. moga berjaya..ok bhai..


p/s : hehe..korang taw tak.. actly aku cerita audition ape..haha. yup..spt gmbr diatas.. aku audition utk DJ radio IKIM je.. alhmdulillah, try rezki mana2 kan, kot2 dapat.. orait2. daaaa~

2 comments:

  1. fuyyo..haha
    congrats dpt audition..
    n good luck!

    ReplyDelete
  2. da audition, jangan lupa diriku. pastikan selalu mnyebut namaku if dapat. haha

    ReplyDelete

Followers