Sunday, January 30, 2011

3 dlm 1 | exploring..

ermm..nk crita psl 3 dlm 1 nih.. here is not milo, nescafe, juga bkn teh tarik yeo..hehe.. actly nk crita psl 3 prkara spnjg p'jalanan aku off to KL arini...huhu.. lamo gak x jenjalan KL nu.. klu dok nilai dlu slalu la gak hangout, tpi b'tujuan la kn..~ngeh3..

part 1 - sikap pmndu TEKSI

haa! crita psl naik taksi, msti majoriti yg pnh naik kn..? yup..msti mcm2 yg korg sndri alami..crita itu & ini..tpi bkn tu yg ceq nk hangpa crita.. ni ceq sorg ja nk habaq pasai lagu tu...ops..kecek utagha lak..(sowi2). yup psai ni msti korg da taw..sikp pmndu tksi yg x pekena meter mse pnumpg naik keta depa..yg nih ceq x brapa bekenai.. coz sah2 nti dia cekek darah kita, pekena byrn yg t'lalu mahal..huh! yg ni slalu kot da kena.. tpi arini aku puji la teksi yg aku naik tdi..4 me dia ptt d'cntohi ole pmndu2 tksi yg lain.. tpi bkn nk damn mna2 teksi na.. bkn apa nk crita abg nih, seorg mualaf..lme da m'mluk islam.. dia yg tau tntg islm pn ada prihatin tntg kita sbgai penumpg.. dia siap ckp "abg kerja kerna allah, coz abg wat keja suma tu, pgi2 lgi da tawakal rzki klu hrini niat kita baik, tu allah ada bgi rzki at mna2.. tup2 x bpe minit kmudian dia jmpa ceq" (aku la tu) pnumpg p'tma yg naik.." emm, sgt kagum la ngn dia..walhal dia s'org mualaf..blh talk cmtu yg baik tntg islm, siap nsht2 lgi kat ceq, mcm2 la tdi dia ksi taw..huhu.. trharu kn..alhmdulillah la.. hidayh allah. then bork pnya bork smpi da stesyen ktm srmbn... ceq ckp bpa byr bang? dia ckp "10, xpa"...huhu..so cheap, coz jao tu dri tmpt aku.. siap amek kwn aku dri tmn.. dia ckp klu ikt hrga sbnr blh smpi "15", biasanya dlu mse dok nilai dulu, aku dri ktm nilai ke tmn angerik yg dekat tuu pon dkt2 smpi 12 henget...gila apa! mahai kot.. emm..
---------------------------------------------------------------------------

part 2 - d'komuter

okei crite psal komuter..bisa la..korg pn msti da familia kn..klu hri ahd.. ramai kot yg akn hangout pi KeyEl tuu...huhu t'msuk la aku hrini...~lallalaa.. tpi tujuan ku arini adlh nk pi PC Fair at Mid & lo de mase nk santai2 le kn..coz bkn slalu dpt jenjln.. lgi2 lak da prktikum ni, x de mse nk kuar slalo.. skali tu (release tension).
okei da melalut, nk crita psl koc wanita.. hai! biasa la..mstilah tok om pompan kn.. x t'kcuali jgk owg lelaki yg sesat..emm..[x phm2..] but, not me k...huhu.. tpi 1 la..yg eran mse aku naik tren tdi.. rmai gak om pompan yg x nek koc tu..sebok2 nk nek koc bisa..pasai pa? dah jdi 1 crita..tdi ramai nk gile dlm tren tu..de sorg pompn tu aku perati..d'impit antra b'brp laki2 n b'brp foreigner.. hmm..dlm ati ckp "yg gatai naik sni pasai pa..?" tuu..koc wanita krajaan da bgi kat hangpa..guna la s'baik mgkin.. | tpi x salahkn depa la kn.. mybe da full kot..| tpi nk crita, b'tapa wanita ni d'lindungi s'hinga prihatinNya kerajaan nk wat i koc khas utk mrk mngelak kes jenayah..| islam sndiri pn sgt2 memelihara maruah wanita | so aku sokg psl koc khas tu! tpi nk salahkn sapa? klu dri sndri yg xmo gunekkn ksmptn tu kn.. so? tunding la jari pd dri sndri ye klu da blaku cmtu?.. fikir2kn.. apa pon korg yg gurl2 tu..tke cre la yer ble kuar mne2...
| then, smpi la aku ke dstinasi yg d'tuju tdi.. | hehe
---------------------------------------------------------------------------

part 3 - selepas abes teman kgkawan buy kat pcfair uh.. & mkn lunch
[ pi negok wayang, crita khurafat.. ] ^^

ek ele bru nk negok, "org ckp" hehe..jgn tnye knpe bru nk negok? haha..xsala kn2! (bes oo crita uh) hehe.. (sokg la film tmptn kn..) nk crita mse dlm pngung tu.. mse da stat crita uh..aku late sket msuk coz pi toilet jap.. t'tbe ble aku msuk, seats aku da de org duduk! huh! agk nyirap la jgk time tu.. | mse tu da la ramai owg.. aku pn tros je pi seats blkg tu, nsb bek la ade seats blkg yg kosg.. ( leh lak dak tu wat muke x besala..)sabo jela! pakkal je crita da stat, nsb dlm diri ni ade lgi nilai2 murni (~ahaks) ..lo tdk emg da ne sound kot mse tu..hurmmm....

tula mcm2 kn ragam manusia.. tu blom crita part2 yg lain lgi..
dah leh jdi pnympi berita lak aku kang..ahahahaha...

---------------------------------------------------------------------------

ops!..pnjgnyer crita sy ye..hehe.. orait2..tu la 3 crita dlm 1 kembara aku yg aku nk post harini..hehe
ape pon..xmo tensen2 ek... exploring is suatu pnglmn & suatu yg mnyeronokkn..
okai..by2.. ^^


4 comments:

  1. huhu..sabo jela KSJ..coach pompuan 2 mmg ade lelaki yg sesat..coach bese 2 pon ramai pompuan yg naik..tp klu sy, i prefer coach pink 2..nak duduk pon xde masalah..berdiri pon same..

    ReplyDelete
  2. wah! jauhnye perjalanan. :P
    khurafat best tak? macam takut gile je.

    ReplyDelete
  3. lolla - hehe..taw xpe.. tula kn da de kmudhn.. ne manfaatkn, klu tdk kufur nikmat...^^

    ReplyDelete
  4. izyani - yup..best sesgt..sy pon seram2 sjuk gak negok time tu..hehe.. tpi best r..brbaloi2 negok...^^)

    ReplyDelete

Followers